SLOVAČKI JEZIK NA JEZIČNOJ MAPI EUROPE

slika SŠ Europski dan jezika 2017 1

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice 26. rujna 2017. obilježen je Europski dan jezika. Tog se dana slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a, oko 60 regionalnih/manjinskih jezika i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta.

Aktiv stranih jezika srednje škole pripremio je nekoliko radionica na kojima su predstavljeni francuski, španjolski, talijanski, ruski i slovački jezik. Pozvani su predavači, a radionicu „Uvod u slovački jezik“ održala je prof. Ružica Vinčak, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka. Na njoj je sudjelovalo 20-tak učenika 3. razreda jezične gimnazije. Slovački jezik, za razliku od ostalih, ima tu prednost da nije tako „stran“ u našoj sredini jer, zahvaljujući brojnoj slovačkoj manjini koja živi na našičkom području, građani s njim često dolaze u kontakt.

Unatoč bliskosti između hrvatskog i slovačkog jezika, slovački je jezik dosta zahtjevan za savladavanje zbog složenog pravopisa i gramatike. Na radionici je ukazano na razliku između slovačkog jezika kojim se koriste pripadnici manjine, a koji predstavlja 200 godina staro arhaično i asimilirano narječje, od književnog oblika slovačkog jezika.

Iako je jedan od malih europskih jezika, u današnje vrijeme (bez obzira na nacionalnost) slovački jezik postaje sve zanimljiviji zbog ekonomske migracije stanovništva, turizma i kulturno-gospodarske suradnje između Slovačke i Hrvatske. U nadi da će se netko od sudionika radionice u budućnosti možda odlučiti na studij slovačkog jezika, Ružica Vinčak srednjoškolcima je na kraju predstavila sve mogućnosti i opcije za učenje jezika u Hrvatskoj i Slovačkoj, a upoznala ih je i s internetskim portalom za učenje slovačkog jezika slovake.eu koji ima i hrvatsku verziju.

slika 2

slika 3

letak 1

letak 2

RV