RADIONICA SLOVAČKIH USKRSNIH KORBAČA

korbač plakat 2018

Središnja knjižnica Slovaka obilježava u ožujku Mjesec slovačke knjige. Uz tradicionalna besplatna učlanjenja i organizirane posjete učenika, knjižnica će početkom mjeseca pripremiti i jednu zanimljivu radionicu pod nazivom „Korbáč, vodu, kraslíc moc, nech prinesie Veľká noc“, odnosno u prijevodu Neka Uskrs donese puno pisanica, vodu i korbač.

Radionica će biti posvećena izvornom slovačkom običaju izrade korbača od vrbovog pruća koji se koristio za „šibačku“, obred u kojem mladići na sam Uskrs šibaju djevojke kako bi bile zdrave i bogate, za što kao nagradu dobivaju crvenu jabuku ili crveno obojanu pisanicu.

Do Uskrsa ima još mjesec dana, ali tehnika i način izrade korbača zahtijevaju dosta vježbe i pripremu materijala (vrbovog pruća), pa slovačka knjižnica 5. ožujka u 11.30 u Izložbenom salonu Dvorca Pejačević organizira radionicu na kojoj će sudjelovati učenici OŠ k.Tomislava Našice koji njeguju slovački materinski jezik. Pod vodstvom Našičana Roberta Dudjaka, djeca će vlastitim rukama naučiti isplesti korbač i tako sačuvati barem jedan dio bogate slovačke tradicijske baštine.

Kao podloga radionici poslužila je zbirka etnografske građe u slovačkoj knjižnici na čiji raznovrstan fond podsjećamo u Mjesecu slovačke knjige, a voditeljica Ružica Vinčak pripremila je za zainteresirane letak s uputama kako uz malo strpljenja i vježbe, korak po korak, isplesti korbač od vrbovog pruća.

RV

DSCN1347DSCN1350DSCN1354DSCN1367DSCN1373DSCN1365DSCN1361